Connect with us

Lifestyle

Jak uratować uszkodzone ciasto i nadać mu kształt?

Krok pierwszy: spokój

Na pewno należy zachować spokój i to rzeczywisty spokój. Zamiast panikować i się denerwować zdecydowanie lepiej zastosować się do naszych rady, które są skuteczne. Zacznijmy się od kształty. Jeżeli ciasto z każdej strony jest nierówne to należy tylko wziąć nóż, pamiętając by wcześniej trzymać go przez minutę we wrzątki i skroić brzegi ciasta. Teraz na pewno ciasto nabrało nieco kształtu. Po tym etapie można przejść już do kolejnego, czyli wykonania kremu. Aby uratować wypiek wystarczy przygotować masę ze śmietany. Wystarczy tylko ubić śmietaną kremówkę z dodatkiem cukru pudru i śmietan-fixu. Następnie dodać do niej wiórek z czekolady. Pozostaje już tylko i wyłącznie nałożenie masy na brzegi ciasta. Do tego celu przyda się szeroki nóż, którym nakładamy masę oraz łopatka, którą rozsmarowujemy. Gwarantujemy, że efekt przerośnie Wasze oczekiwania.

Krok drugi: pomysłowość

W życiu trzeba być kreatywnym i to fakt niezaprzeczalny, ale trzeba być także pomysłowym. Łącząc te dwie cechy można wyjść ze wszystkich opałów – no prawie wszystkich. Tutaj musicie wiedzieć, że gdy zostanie uszkodzona dekoracja Waszego tortu, to nic nie stoi na przeszkodzie, aby wykonać nową dekorację. Na początek więc usuwamy ją dużym nożem. Gdy tort jest już względnie surowy przygotowujemy masę. Może to znowu być krem, ale tym razem np. owocowy. Wystarczy tylko ubić śmietanę znowu z cukrem pudrem i dodatkiem śmietan-fixu, a następnie dodać do niej zblendowane owoce. Mogą to być maliny i truskawki. Pamiętajcie, aby wcześniej odlać nadmiar soku. Teraz krem powinie wylądować na godzinę w lodowce, a następnie można już przejść do dodania do niego jadalnych płatków. Takim kremem smarujemy boki i wierzch ciasta. I już jego estetyka znacząco się polepsza. Pozostaje już tylko umieszczenie na cieście dekoracji cukrowych. Mogą to być figurki, ale można wybrać też kwiaty czy literki. Tak naprawdę jedynym ograniczeniem jest wyobraźnia i ilość dekoracji cukrowych, które się posiada.

Krok 3: przezorny zawsze ubezpieczony

Wiadomo, że czasami wystarczy tylko chwila nieuwagi, by uszkodzić wypiek. Oczywiście można się potknąć, albo też dziecko może upuścić wypiek. Dlatego też w myśl zasady, że przezorny zawsze ubezpieczony należy posiadać w domu dekoracje cukrowe do wypieków, które są niezbędne, gdy coś pójdzie nie tak. Zatem, gdy staracie się, a jednak wasze ciasto pod kątem estetyki pozostawia wiele do życzenia to nie warto denerwować się, lecz warto wyciągnąć dekoracje cukrowe i je przystroić. To naprawdę szybkie, łatwe i wręcz przyjemne. A efekt może być naprawdę dobry. Jeżeli więc i Wam przydarzy się taka sytuacja to po nałożeniu dekoracji z cukru możecie jeszcze użyć cukrowych kuleczek, które dodają wypiekowi nutę glamour.

Krok czwarty: trochę kolorów nie zaszkodzi

Zabawa kolorami jest wręcz wskazana i to także na wypiekach. Jeżeli więc napis na wypieku się rozmazał bądź nie prezentuje się zbyt dobrze, to rzecz jasna możecie go usunąć, ale możecie też go naprawić, a może raczej poprawić. Dzięki temu wypiek będzie miał nadal osobisty charakter, a personalizacja sprawi, iż będzie wyjątkowy. Oczywiście napis możecie wykonać od początku. Do tego celu wystarczy tylko użyć pisaków. Możecie wybrać różne kolory. Ale możecie pójść na jeszcze większą łatwiznę i wybrać literki cukrowe czy czekoladowe.

Jak widzicie wystarczy tylko zachować spokój, a następnie wykazać się pomysłowością bądź kreatywnością. Możecie też pójść na łatwiznę i od razu skorzystać z naszych rad. Są one łatwe do zastosowania, a przy tym bardzo przydatne. Zatem nie warto zastanawiać się dwa razy, lecz warto przejść od razu do naprawy.

Click to comment

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.