Sport
Fałdomierz elektryczny (kaliper) – jak poprawnie obliczyć poziom tkanki tłuszczowej w organizmie
Kto z nas nie lubi obserwować swoich postępów w diecie, czy odbywanych treningów. Spadek poziomu tkanki tłuszczowej potrafi zmotywować do jeszcze większych starań. Bardzo dokładnych pomiarów dostarcza kaliper – urządzenie do samodzielnych pomiarów tkanki tłuszczowej. Nic więc dziwnego, że tzw. fałdomierz zyskuje coraz większą popularność. Przeczytaj artykuł i dowiedz się, jak wykonywać pomiary tym urządzeniem.
Jak samemu zmierzyć poziom tkanki tłuszczowej?
Poziom tkanki tłuszczowej to bardzo ważny wyznacznik postępów w budowaniu sylwetki. Jak więc dokonać pomiarów? Istnieje kilka różnych sposobów na to, by samodzielnie obliczyć ilość tkanki tłuszczowej. Można to zrobić za pomocą przyrządów takich jak:
- Inteligentna waga łazienkowa;
- Waga analityczna – dostępna na siłowniach;
- Centymetr krawiecki;
- Rezonans magnetyczny;
- Ważenie hydrostatyczne;
- Kaliper – nazywany fałdomierzem.
Niestety nie są to jednak metody idealne. Stosowanie każdej z nich wiąże się z pewnym marginesem błędu. W przypadku inteligentnej wagi łazienkowej może on wynosić nawet 5-7%. Z kolei waga analityczna potrafi być niedokładna aż w 3,5%. Najmniej poprawnych pomiarów dostarcza centymetr krawiecki. Metody oparte na rezonansie i innych metodach klinicznych wymagają obecności profesjonalnego sprzętu. Wśród sprawdoznych domowych metod najwyższą dokładnością pomiarów cieszy się kaliper.
Kaliper – co to jest?
Określany również jako fałdomierz, służy do wykonywania pomiarów poziomu tkanki tłuszczowej. Ze względu na dużą łatwość stosowania oraz bardzo dużą dokładność pomiarów – jest najczęściej wybieraną metodą. Aparat jest kompaktowy i małych rozmiarów. Przypomina zacisk z miarką, który mieści się w dłoni. Kaliper przeznaczony jest do pomiarów zarówno osobom wyrzeźbionym, jak i tym o obfitej sylwetce. Fałdomierza używa się do mierzenia fałd skóry. Pomiary otrzymuje się w milimetrach, a następnie wykorzystuje do określenia poziomu zawartości tkanki tłuszczowej w organizmie.
Pomiary tkanki tłuszczem fałdomierzem
Przystępując do wykonania pomiarów należy wziąć pod uwagę, że miejsce kontroli powinien być dobierany pod kątem płci. U mężczyzn pomiary wykonuje się na:
- Klatce piersiowej – aparat ustawia się pod skosem do klatki piersiowej, w pobliżu brodawki
- Brzuchu – w pozycji pionowej na prawo lub pewno od pępka;
- Udach – przyrząd dokonuje pomiarów przodu uda w pozycji pionowej.
Nieco inaczej wygląda to w przypadku kobiet. Badania wykonywane są na:
- Biodrach – przyrząd umieszczany jest skośnie nad grzbietem biodrowym;
- Tricepsach – kaliper musi znajdować się pionowo z tyłu ramienia;
- Udach – pomiary należy wykonać z przodu uda w pozycji pionowej.
To właśnie w tych miejscach należy dokonywać pomiarów. Mierzona w milimetrach grubość fałdy skórnej, jest tym większa, im więcej tłuszczu znajduje się pod powierzchnią skóry. Nie można zapominać o tym, że pomiary muszą być wykonywane w tym samym miejscu. Z powodu niesymetrycznej budowy, pomiary tych samych części ciała końca się znacznie różnić. Co zrobić z otrzymanymi wynikami? Jak można je interpretować?
Jak interpretować wyniki pomiarów fałdomierzem?
Niektóre urządzenia (np. kaliper elektroniczny) wyświetla na swoim ekranie gotowe wyniki. W przypadku pomiarów tkanki tłuszczowej urządzeniem tradycyjnym wygląda to jednak zupełnie inaczej. Rezultatem pomiarów jest grubość fałdu skórnego GFS) mierzona w milimetrach. Na tym jednak jeszcze nie koniec. Otrzymaną wartość należy podstawić pod wzór matematyczny. W przypadku mężczyzn wzór ten wygląda następująco:
GFS x 1,378 – 0,0174 x GFS2 + 0,213 x Wiek – 5,84
Wzór ten wygląda również trochę inaczej w przypadku pan. Wygląda on tak:
GFS x 1,223 – 0,0134 x GFS2 + 0,124 x Wiek – 6,07
Otrzymaną w wyniku tych dwóch działań matematycznych wartość, poddaje się interpretacji zgodnie z tabelką. U kobiet poniżej 30 roku życia wartość tą powinna wynosić pomiędzy 14 a 21%. U pań do 50. roku życia granica ta wzrasta od 15 do 23%. Z kolei u pań powyżej powinno być to minimum 16%. W ciele mężczyzn znajduje się znacznie mniej tkanki tłuszczowej. U panów poniżej 30. roku życia jest to średnio 9-15%. W kolejnej kategorii wiekowej norma tą wynosi od 11 do 17%. Z kolei w grupie 50+ jest to 12-19%.
